Masser af sjov og spænding med den rigtige mountainbike

Posted by Sarah Schwarz

Masser af sjov og spænding med den rigtige mountainbike

Posted by Sarah Schwarz

Syv krav, som en mountainbike til børn ubetinget bør opfylde

Let, robust, nem at manøvrere med og sikker – det er det, det kommer an på, for at børn og unge kan have glæde af deres mountainbike i lang tid. Den tekniske udvikling går rivende hurtigt, og ikke mindst på børneområdet sker der rigtig meget.
Hvis du lige nu planlægger at købe en børne-mountainbike, skal du finde ud af, hvilken cykel der er den rigtige, og hvilke funktioner der er vigtige på en mountainbike til børn. Vi har samlet en kompakt oversigt over de vigtigste krav, som du bør være opmærksom på, når du skal vælge den passende børne-mountainbike.
Mange kan slet ikke vente med at komme ud på den første mountainbike-tur sammen med ungerne. Den grundlæggende forudsætning er at finde den rigtige cykel, der gør det så nemt som muligt for de små at starte med terrænkørsel. Cyklen skal på den ene side passe til de særlige forhold i terrænet, og på den anden side skal den opfylde de behov, børn har.

Hvad indebærer dette?

woom_off_mood_DSC5544 (2)


1. Vægt

Jo lettere, jo bedre! Vægten er den første væsentlige faktor i forbindelse med mountainbiking og er en afgørende forskel ved børne-bikes. Det ses især tydeligt, når man sammenligner med voksne og deres cykler: En voksen person med en kropsvægt på 75 kg kører på en cykel, der gennemsnitligt vejer 12 kg. Det svarer nogenlunde til 16 % af kropsvægten. Lad os nu se på et 6-årigt barn på ca. 20 kg: En gængs 20-tommers cykel vejer omkring 10 kg, altså ikke mindre end 50 % af barnets egen kropsvægt. Det kan hurtigt ødelægge glæden ved at cykle på mountainbike. For børn skal ikke bare kunne komme frem i landskabet på deres MTB, men også skubbe, løfte og holde cyklen. Hvis cyklen er for tung, bliver trærødder eller forhøjninger uovervindelige, og den spændende cykeltur kan ende med at blive en frustrende oplevelse, også for forældrene, der indimellem må springe til og hjælpe. For at få sjov ud af jeres ture, bør mountainbikes til børn ikke veje mere end 35-40 % af barnets egen vægt.

 

2. Størrelse

Børn har brug for en cykel, der passer nøjagtigt til dem i størrelsen. Man kan ikke vokse sig til en cykel på samme måde som med et par bukser, der blev købt lidt for store. De afgørende faktorer for den rigtige stelstørrelse er barnets højde samt dets cykelfærdigheder. Cyklen passer, når barnet nemt kan nå ned til jorden med fødderne medsadlen i den laveste position. Når barnet står med cyklen mellem benene, skal der være luft nok (cirka en håndsbredde), så skridtet ikke rammer overrøret, hvis det bliver nødvendigt at hoppe pludseligt af cyklen.

w4_OFF_side_right_01

3. Ergonomi

Cyklen og dens komponenter bør være specielt tilpasset børn og deres anatomi. Geometrien er naturligvis orienteret efter, at man fortrinsvis kører i terræn. Nybegyndere på mountainbike har for det meste ikke særlige krav eller præferencer. Derfor er en allround-model oplagt. Du bør tage højde for disse parametre:

  • Stellets geometri bør gør en sportslig kørestil mulig og gøre det nemt at stige på og af cyklen. Det er vigtigt, at børn i alle situationer, ikke mindst i stejlt terræn eller ved et pludseligt stop, kan stå hurtigt af cyklen uden problemer. Desuden sikrer et lavt placeret tyngdepunkt og en stor hjulafstand en god balance og sikker manøvrering.

  • Frempinden er en meget vigtig del af en cykel – ingen andre dele kan påvirke kropsholdningen og styrets geometri i så høj grad. Desuden har en justerbar frempind til børn den fordel, at styrets højde kan ændres, så cyklen til en vis grad kan tilpasses barnet, efterhånden som det vokser.

  • Sadlen er et af de vigtigste kontaktpunkter mellem barnet og cyklen, og den er afgørende for, hvordan det føles at cykle. Den bør passe til de barnlige bækkenbensknogler og sikre en let strakt siddestilling.

  • Cockpittet skal være konstrueret til ergonomisk korrekt betjening. Smalle håndtag på styret passer til børnehænder. Justerbare bremsegreb er obligatoriske og skal være nemme at nå for børnehænder. Desuden skal det være nemt at skifte gear. Det vil sige, at det ikke må kræve mere kraft, end hvad børnehænder kan klare.

 

4. Dæk

Det karakteristiske ved dækkene på en mountainbike er deres bredde og profil. En profil med grove knopper sikrer et bedre vejgreb på knoldede veje og i stejlt terræn. Dæk med en stor volumen har en større støtteflade og dermed bedre vejgreb og større sikkerhed. Desuden kan de også køre med mindre lufttryk. Det betyder mindre rullemodstand og en bedre afdæmpning.

 

5. Forgaffel

Her står valget for det meste mellem en fast eller en affjedret forgaffel. Det er ikke alle børn, der har brug for en affjedret forgaffel allerede i starten. Med en let fast forgaffel kan man spare mange vigtige kilo på en barnecykel – en væsentlig fordel! Erfaringen viser, at mindre børn synes, det er sjovere at cykle på den måde end med en tungere cykel med affjedret forgaffel. Desuden er det især for meget lette børn slet ikke muligt at udnytte potentialet i en affjedring. Med de ovenfor beskrevne dæk med stor volumen og et tilsvarende lavere tryk kan man sikre en god affjedring. For det bevirker, at dækket bedre tilpasser sig, og hele systemet ikke skal løftes så kraftigt og heller ikke nær så tit. Det kan først betale sig at investere i en affjedret forgaffel fra og med en kropsvægt på 30 kg, og hvis brugen kræver det.

 

6. Bremser

Gode bremser SKAL man bare have! På ture i terrænet bliver bremserne virkelig sat på prøve. Men du bør ikke undervurdere, at børn ikke har så mange kræfter i hænderne. Derfor anbefales især en bremsetype: hydrauliske skivebremser. De er nemme at betjene for børn, fordi de nemt kan doseres, og man allerede med lidt håndkraft opnå en høj bremseeffekt. Også i vådt vejr og på smattede veje.
Men pas på: Bremser er meget vigtige sikkerhedsrelevante dele. Derfor skal de plejes grundigt (holdes rene), og service og reparationer af bremserne må kun udføres af fagkyndige eksperter.

 

7. Gear
På ture op og ned ad bakker og gennem skov og krat skal gearene skifte præcist blot med et tryk på en knap. Derfor kan en trigger-skifter med letløbende bagskifter anbefales. Hvor det tidligere var vigtigt at have mange gear på mountainbikes, klarer man sig i dag som regel bedre med lidt færre. I øjeblikket er gear med et enkelt tandhjul foran meget populære. Til børn er det absolut tilstrækkeligt, og det har desuden den fordel, at det er nemmere og mere intuitivt at skifte gear, fordi kæden bliver på samme tandhjul foran. Desuden sparer man vægt og slipper for besværet med at skulle indstille forskifteren.
Ved køb af mountainbike bør i generelt være opmærksomme på, at der er monteret kvalitetskomponenter, og at cyklen svarer til barnets behov. Det gør nemlig, at det bliver meget sjovere at cykle – og det er jo det allervigtigste! Derudover kan muligheder for at indstille sadlen, styret og frempinden så variabelt som muligt gøre, at cyklen kan bruges i lang tid. Derfor er disse et godt og bæredygtigt valg.

Blot et enkelt sikkerhedsråd mere – så er I klar til at starte!

 

Kan mit barn også bruge sin mountainbike i trafikken?

På mountainbikes er ikke alle trafiksikre dele normalt monteret. Hvis barnets mountainbike også skal benyttes i trafikken, er du ifølge loven forpligtet til at udstyre cyklen med en ringeklokke og passende for- og baglygte samt reflekser.
Desuden kan man tilføje praktisk udstyr (der dog ikke kræves i færdselsloven) som skærme og et støtteben.

Comments: